Sterke Zeilverhalen

12
JUN
2011

Sterke zeilverhalen, Maidentrip

En dan ineens is het zover! SRF is klaar en die nieuwe fok is aangeslagen. We gaan vertrekken. Samen met Nel en Sandor varen we op de motor richting Kornwerd want dat is recht tegen de wind in. Geen goed plan om in de nauwe vaargeul van de Boontjes het zeil voor het eerst te zetten. Nadat we geschut zijn, gaat het gebeuren.

Paul en ik hijsen het grootzeil. Paul met vertrouwen en ik met mijn gebruikelijke zenuwen. Ik vind het zo spannend. Als het grootzeil staat, hijsen we onze brandnieuwe fok. En dan zeilt ze of ze nooit anders gedaan heeft! Er is niet veel wind en dat is ook helemaal niet erg. We experimenteren wat en we kijken vol bewondering naar de enorme lappen.

Tegen de avond zoeken we een rustige plek bij Stavoren om te ankeren en om gezellig met zijn vieren deze maidentrip te vieren met bubbels. Na de bubbels eten we en praten we na over vandaag voordat we naar ons mandje gaan. Voor maandag is er veel meer wind voorspeld; daar word ik dan weer niet rustig van.

En inderdaad, het weer slaat om. s’Nachts deint de Passie als een malle ondanks de beschutting van de pier. Dus op met windje 5! s’Ochtends gaat Paul samen met Sandor het rif voorbereiden. Het 2e rif moet het worden bij deze wind zodat de grote lap een beetje kleiner is als we haar hijsen. Bij het vrij varen van de pier van Stavoren voordat we zeil kunnen zetten komen we even dwars op de golfslag te liggen. Nu weten we zeker dat binnen alles vaststaat. Niks valt, geen ellende, behalve de helft dan de glazen. De wind heeft het vooral op de cognacglazen gemunt.

Maar dat kan ons even niks schelen. De Passie doet haar best en omdat we moeten kruisen, oefenen we de overslagmaneuvre vele malen. Het verbaast ons hoe gemakkelijk ze overstag gaat. De fok keert zelf en met op tijd de zwaarden op en neer en de bakstagen los en vast is overstag gaan appeltje eitje. Minder gemakkelijk is het om netjes aan de wind te varen. Gevoel in het schip opbouwen kost tijd. Net als alle handigheidjes die we langzamerhand beginnen te leren en die het zware werk aan die enorme lappen zeil lichter maken. Trots gevoel hoor! Maar ook fijn als we rond 18.00 uur bij Ventis in Enkhuizen aankomen. Na een lastige landing met veel zijwind en over de stuurboordboeg, leggen we vast aan de Zeewoelf.

Dat was dan de maidentrip, wij zullen het niet snel vergeten.

Dat was ons eerste avontuur! Na een snelle kaasfondu en glasruimen, brengen we Nel en Sandor naar Hoorn en gaan we morgen gewoon weer aan de slag op ons werk.

by :
comment : 0
About the Author

Laat een reactie achter

*

captcha *